Stalo se to urÄitÄ› vÄ›tÅ¡inÄ› lidÃ, že se nÄ›kdy ocitli napÅ™Ãklad v lepÅ¡Ã restauraci, kde na stole leželo nespoÄet pÅ™Ãborů, talÃřů, skleniÄek, až nám z toho Å¡la hlava kolem. Když personál zaÄal nosit jÃdlo, v hlavÄ› nám zaÄalo Å¡rotovat, co teÄ budeme dÄ›lat a co na dané jÃdlo použÃt. Po levé stranÄ› ležà nejdál od talÃÅ™e látkový ubrousek. PÅ™i ne tak formálnÃch pÅ™Ãležitostech může ubrousek ležet i na talÃÅ™i, obzvláštÄ› když je papÃrový. Vedle ubrousku nejdál od talÃÅ™e na levé stranÄ› bývá salátová vidliÄka, vedle nà vidliÄka na rybu a poslednÃ, hned vedle talÃÅ™e je vidliÄka na hlavnà chod. Z pravé strany talÃÅ™e ležà nůž na hlavnà chod, který je umÃstÄ›n ostÅ™Ãm smÄ›rem k talÃÅ™i. Vedle nÄ›j nůž na rybu, Äajová lžiÄka, polévková lžÃce a nakonec salátový nůž.
Nad talÃÅ™em ležà hroty směřujÃcà doprava malá vidliÄka na dort, nad nà dezertnà lžiÄka ležÃcà opaÄným smÄ›rem a nad nà dezertnà nůž. Dezertnà vidliÄku použijeme v pÅ™ÃpadÄ›, že se jako dezert podává dort tak, aby se nám dobÅ™e konzumoval. Na jiné dezerty napÅ™Ãklad typu panna cotta použijeme dezertnà lžiÄku. Nad vidliÄkami, které ležà nalevo od talÃÅ™e bývá obvykle umÃstÄ›n talÃÅ™ek na peÄivo s nožem na máslo. Oproti tomu nad noži, které ležà vpravo od talÃÅ™e bývajà umÃstÄ›ny sklenice.
Jako prvnÃ, nejblÞe k dezertnà vidliÄce je umÃstÄ›na sklenice na vodu, pak sklenice na Äervené vÃno a poté sklenice na bÃlé vÃno. Vedle nože na salát bývá umÃstÄ›n i šálek s podšálkem na podávánà kávy k dezertu. U formálnÃho stolovánà je pravidlem mÃt stůl prostÅ™ený ubrusem, který pÅ™esahuje hrany stolu alespoň o 25 cm. PÅ™Ãjemnou atmosféru můžete dotvoÅ™it dekoracemi v podobÄ› rostlých Äi suÅ¡ených kvÄ›tin, které by mÄ›ly být nÃzké tak, aby na sebe hosté vidÄ›li. Rostlé kvÄ›tiny by nemÄ›ly být pÅ™ÃliÅ¡ opojné svou vůnÃ. Rovněž můžete ozdobit tabuli napÅ™Ãklad svÃcny se svÃcemi, jmenovkami a jÃdelnÃm menu.